Miksei tekoäly ole vain hyvä asia?


Tekoäly ja sen käyttö on lisääntynyt yhteiskunnassamme eksponentiaalisesti viimeisten vuosikymmenien aikana. Jokaisella on oma käsitys ja mielikuva tekoälystä, mutta mitä se oikeasti voi tehdä?

Tekoäly on lyhyesti sanottuna koneen suorittama tehtävä, joka vaatisi ihmiseltä älykkyyttä ja ajattelua ja sen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. On jo itsessään uskomatonta, miten ihminen pystyy luomaan keinotekoisen koneiston, jonka älykkyyttä voi verrata ihmisen älykkyyteen.

Tekoälyä käytetään yleensä ihmisen toiminnan tehostamiseen älykkäämmillä prosesseilla tai ihmistyön korvaamiseen automaatilla. Tämä näkyy jo nykyäänkin, kun ihmistyö on korvattu koneilla tehtaissa ja sekä osassa asiakaspalvelutöissä.

Miksi tekoälystä puhutaan nykyään niin paljon? Tekoäly alkaa olla kaikkien nähtävissä ja ulottuvissa. Tekoälyä on nykypäivänä mahdotonta päästä pakoon ja sen käyttöönotto lisääntyy jatkuvasti. Tällöin siitä aletaan puhumaan enemmissä määrin.



Tekoäly pelotta monia, sillä se voi lopulta kääntyä meitä vastaan. On toki hyvä ajatella kriittisesti, mutta pitää katse avoinna. Kannattaa itse ottaa selvää ja tutustua uuteen asiaan, jotta ymmärtää sen tarkoituksen, tässä tapauksessa tekoäly. Näistä ajatuksista on myös tehty elokuvia.

Tekoäly nähdään usein joko utopiana, hyvän muutoksen ja mahdollisuuksien tulevaisuutena, tai dystopianan, synkkänä ja uhkaavana tulevaisuutena. Asiasta ollaan hyvin montaa eri mieltä, mutta tekoälyn tuomat mahdollisuudet vakuuttavat täysin.

Kommentit

Suositut tekstit