Mahdollisuuksien tekoäly



Tekoäly (eng. artificial intelligence, A.I.) ja sen käyttö on lisääntynyt yhteiskunnassamme viimeisten vuosikymmenien aikana. Ihmisrobotit ovat helppo ja nopea mielikuva tekoälystä, mutta miten se hyödyttää meitä?

Lyhyesti tekoäly on koneen suorittama tehtävä, joka vaatisi ihmiseltä älykkyyttä ja ajattelua. On jo itsessään uskomatonta, miten ihminen pystyy luomaan keinotekoisen koneiston, jonka älykkyyttä voi verrata ihmisen älykkyyteen.

Tekoälyä käytetään yleensä ihmisen toiminnan tehostamiseen älykkäämmillä prosesseilla tai ihmistyön korvaamiseen automaatilla. Tällöin ihminen säätyisi ajalta ja vaivalta, jonka hänen työ vaatisi. Jos kone tekee sen ihmisen puolesta, jää ihmiselle aikaa muihin tekemisiin, jolloin niitä on helpompi priorisoida.

Miksi tekoälystä puhutaan nykyään niin paljon? Tekoäly alkaa olla kaikkien siitä kiinnostuneiden käytettävissä, jolloin he pystyvät hyvin tutkimaan sen mahdollisuuksia uusii muotoihin ja niiden ideoimiseen. Tällöin siitä aletaan puhumaan enemmissä määrin, joka kasvattaa tekoälyn kiinnostusta.


Tekoäly myös aikaisemman mainitun mukaan saattaa pelottaa ja luoda uhkakuvia tulevasta. On myös hyvä ajatella kriittisemmin, mutta pitää katse avoinna kaikelle uudella. Tärkeintä on tutustua uuteen asiaan, jotta ymmärtää sen tarkoituksen, tässä tapauksessa tekoäly. Näistä ajatuksista on myös tehty elokuvia.

Myös yritykset ja valtio ovat hiljalleen huomanneet tekoälyn tuomat mahdollisuudet. Teollisuus ja terveydenhuolto käyttävät sitä laajimmin esimerkiksi liukuportaiden huolto toimii joissain yrityksissä tekoälypohjaisesti. Tämä helpottaa huomattavasti koneiden yksinkertaisen ja nopean huollon, jolloin huollossa olevat koneet saa käyttöön nopeammin.

Tekoäly nähdään usein joko dystopiana, synkkänä ja uhkaavana tulevaisuutena, tai utopiana, hyvän muutoksen ja mahdollisuuksien tulevaisuutena. Asiasta ollaan hyvin montaa eri mieltä, mutta tekoälyn tuomat mahdollisuudet vakuuttavat täysin. Tekoälyn jatkuvan kehityksen myötä, tulevaisuudessa uskon tekoälyn mahdollisuuksien olevan rajattomat.

Kommentit

Suositut tekstit